Spróbuj sushi Warszawa Centrum

Co znajdziesz w ofercie restauracji Sushi&Ramen serwującej sushi Warszawa Centrum? Kulka ryżowa Onigiri to często zamawiana przekąska. Podobnie jak kanapkę można uznać za oryginalne przenośne jedzenie kuchni polskiej, kulka ryżowa onigiri jest oryginalnym przenośnym jedzeniem Japonii. Znany również jako „omusubi”, „nigirimeshi” lub po prostu „kulki ryżowe”, onigiri to porcje japońskiego ryżu, zwykle z wypełnieniem w środku, które zostały uformowane w trójkątne lub cylindryczne kształty przed zawinięciem w wodorosty nori. Onigiri cieszy się popularnością w Japonii od setek lat – tak samo jak sushi Warszawa Centrum, a większość japońskich sklepów spożywczych sprzedaje obecnie szeroką gamę onigiri do kupienia na sztuki. Popularne nadzienia onigiri obejmują marynowane śliwki umeboshi, przyprawione wodorosty, majonez z tuńczyka i kurczaka teriyaki.

Jeśli znudziło Ci się sushi Warszawa Centrum możesz udać się na japońskie pierożki Gyoza. Gyoza to pikantne pierożki w kształcie księżyca, wykonane ze zmielonej mieszanki pikantnych nadzień (mielona wieprzowina, kapusta, zielona cebula i grzyb to powszechne połączenie, ale można też użyć innych nadzień), które są owinięte w okrągłe opakowanie gyozy i karbowany lub plisowany wokół krawędzi, aby uzyskać kultowy kształt półksiężyca. Kluski Gyoza są zwykle gotowane przez smażenie z jednej strony (proces, który daje gyozie chrupiące, pikantne dno), a następnie gotowanie na parze przez 2-3 minuty, aby reszta opakowania była gładka i jedwabista, a nadzienie wnętrze jest wilgotne i soczyste.