Menedżerowie usług żywności i napojów oferujący sprzedaż w gastronomii nadzorują codzienną działalność lokali gastronomicznych i barów. Nie tylko nadzorują kelnerzy i pracowników kuchni, ale zamawiają materiały eksploatacyjne, zapewniają zadowolenie klientów, tworzą harmonogramy i szkolą nowych pracowników. Ponadto kierownicy usług żywności i napojów zajmują się obowiązkami administracyjnymi, w tym listami płac, dokumentacją pracowników i skargami klientów. Ci specjaliści mogą pracować w ekskluzywnych restauracjach, sieciach fast food, a nawet w stołówkach. Praca w sprzedaży w gastronomii często wymaga długich godzin, a wiele zakładów jest najbardziej ruchliwych wieczorami i weekendami. Menedżerowie oferujący sprzedaż w gastronomii muszą również rozpatrywać skargi klientów, co wymaga silnych umiejętności obsługi klienta i umiejętności rozwiązywania problemów.
Ile możesz zarobić jako kierownik serwisu żywności i napojów? Według Biura Statystyki Pracy zarobki różnią się znacznie w zależności od zakładu, ale ogólnie rzecz biorąc, kierownicy usług gastronomicznych zarabiali przeciętnie roczne wynagrodzenie w wysokości 53 640 złotych według stanu na maj 2016 r.
Krok 1: Zdobądź doświadczenie gastronomiczne!
Głównym wymaganiem dla menedżerów usług żywności i napojów, oferujących sprzedaż w gastronomii, jest doświadczenie w branży. Możesz zdobyć to doświadczenie, zdobywając jedno z wielu podstawowych stanowisk obsługi żywności i napojów, takie jak kelner, barman, kucharz liniowy, urządzenie do przygotowywania posiłków, zmywarka lub host. Z czasem, doświadczeniem i wykazanymi umiejętnościami branżowymi ci specjaliści zazwyczaj zdobywają awanse na bardziej zaawansowane stanowiska.
Krok 2: Zastanów się nad wyborem szkoły lub kursu.
Nie ma szczególnych wymagań edukacyjnych, aby zostać menedżerem usług żywności i napojów. Jednak uzyskanie świadectwa lub dyplomu po ukończeniu szkoły może poprawić możliwości kariery i jest często preferowane przez pracodawców. Programy gastronomiczne można znaleźć w 2-letnich i 4-letnich szkołach wyższych i uniwersytetach. Programy zarządzania usługami gastronomicznymi mogą obejmować kursy sanitarne, produkcji żywności, zarządzania personelem i żywienia. Ponieważ pracownicy gastronomii często pracują w nocy i w weekendy, wielu jest w stanie stosunkowo łatwo zrównoważyć harmonogram zajęć i zajęć.